Boek een sauna-arrangement om te genieten van de helende infraroodstralen. 

Wat is infraroodtherapie?

Infraroodtherapie heeft een enorm helend effect op uw lichaam, dit is wetenschappelijk bewezen.

Mensen met spierklachten, reuma, artritis, cellulitis, psoriasis,... hebben veel baat bij infraroodtherapie.

Infraroodstraling bevat elektromagnetische golven die ook in het zonlicht zitten. Mens en dier ervaart deze straling als 'dieptewarmte'.

Onze infraroodlampen zijn van het type "full spectrum" met aandeel korte golf, deze dringen tot diep in de huid en spieren door tot wel 4 a 5mm.

In onze infraroodcabine dringt de infraroodstraling zonder de huid te verhitten (lees verbranden) door in de bovenste huidlaag. Het effect is dieptewarmte, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. De bloedcirculatie neemt toe door bloedvatverwijding, de huid doorbloedt maw dus beter. Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen deze dieptewarmte vervolgens op, worden dus wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel met pijndemping tot gevolg. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden vervolgens opgelost en verdwijnen langs het lymfe-systeem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat. Vergelijkbaar als warming up, waardoor sportblessures voorkomen worden.

Kortegolfstraling wordt voornamelijk gebruikt voor kortstondige en lokale behandeling van acute aandoeningen.

Onze infraroodcabine is ideaal voor mensen die niet houden van de sloommakende hitte in een gewone sauna. Zelfs wanneer u de deur open laat staan hebt u een maximum aan helend effect (véél meer dan een sauna).

Let op:

- IR-A (korte golfstraling) brengt energie enkel over in vaste materialen zoals het vet- en spierweefsel dat wordt bestraald. Hierdoor is het best dat u volledig naakt in deze infraroodcabine plaatsneemt. Deze straling gaat niet door kledij.
- Een infraroodsessie van korte golf mag niet langer dan 15 minuten duren!!! Neem pauze tussen de 2 sessies in.
- Infraroodtherapie van korte golf wordt afgeraden bij ouderen (70+), jonge kinderen, obesen en personen met hartkwalen.

Fabels:

- Een infraroodcabine met IR-A straling (kortegolfstraling) is niet schadelijk voor de ogen. U hoeft dus geen speciale bril te dragen. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeks instituut Seibersdorf heeft dit bewezen.

Verschil tussen kortegolf en langegolf infraroodcabines:

Full spectrum ('kortegolf' in de volksmond)
(IR-A, IR- B en IR-C
)
Langegolf (IR-C)
 • Een full spectrum straler bevat 20% IR-A straling (kortegolf), 60% IR-B straling (middengolf) en 20% IR-C (langegolf) in de volksmond noemen we een infraroodcabine uitgerust met full spectrumstralers een kortegolf infraroodcabine.
 • Hoe korter de golf, hoemeer energie. Des te beter de indringsdiepte in de huid.
 • Kortegolf brengt sneller warmte op ons lichaam over.
 • De indringingsdiepte is 4 a 5mm.
 • De therapeutische werking op spieren en gewrichten is groter.
 • Wordt alleen uitgestraald door moderne infraroodstralers.
 • We spreken van een cabine met dieptewarmte.
 • Dringt 40 a 50 x dieper in de huid in dan langegolf.
 • Werkt/voordelen van de 1ste seconde.
 • De deur mag open blijven omdat de stralers uw lichaam opwarmen en niet de omgevingslucht.
 • De stralers geven een kenmerkende oranje gloed.
 • Bij een langegolfstraler wordt hoofdzakelijk de lucht verwarmd dewelke het lichaam gaat verwarmen. Het verwarmd dus de bovenste laag van uw huid.
 • De indringingsdiepte is slechts 0,1mm.
 • Wordt uitgestraald door een strijkijzer, een saunaoven, een haardroger, badkamerstraler,...
 • We spreken van een warmtecabine niet van dieptewarmte. Een langegolfcabine is vergelijkbaar met een sauna op lage temperatuur. De deur van de cabine moet dichtblijven en de cabine moet goed gëisoleerd worden.
 • Moet enkele minuten voorverwarmen.
 • De stralers geven géén licht.

Citaat van Dr. Kobau (arts en psycholoog): "ik beveel de dieptewarmte aan voor stressafbouw, alsmede spierontspanning, griep, infecties, longzwakte, cellulitus, burn-out, overspannenheid en overbelasting. Dieptewarmte ondersteunt het ontslakken van het lichaam en versterkt het bindweefsel."

Citaat van Dr. Schulmeister en Dr Vees: "Bij langegolf is de indringingsdiepte niet groot (ver onder de 1mm). Dieptewarmte is bij langegolfstralers vanuit bio natuurkundig of fysisch standpunt niet waar te maken."

Besluit: kortegolfcabines (met full spectrumstralers) zijn aanzienlijk beter dan kabines met langegolfstralers. Voor een effectieve pijndemping en heling kiest u dus steeds voor dit soort cabines. Makkelijk te herkennen aan hun rood licht. Wil u 1 kopen voor bij u thuis? Dan mag u niet te gierig zijn met uw budget. Een goede infraroodcabine met kwalitatieve lampen (meestal Philips) kost nu eenmaal veel geld.

 

Besluit: langegolfcabines zijn niet veel verschillend van een sauna. De werking is bijna hetzelfde alleen warmen de warmte-elementen (lees infraroodstralers van lange golf) het lichaam beter lokaler op dan een sauna met een kachel. Als u thuis al een sauna hebt en de helende werking van een infraroodcabine wenst, koop dan zeker een met full spectrum (korte golf) lampen. Anders koopt u gewoon een compacte 2de sauna aan.

Tip: Dit soort cabines zou ideaal zijn voor mensen die graag een sauna willen aankopen maar daar niet veel plaats voor hebben. De stralers geven geen licht af en de cabine kan dus makkelijk verduisterd worden (geeft meer rust?) Toch is een kortegolfcabine een betere optie aangezien je in deze cabines niet alleen een helende werking hebt maar ook een sauna-gevoel kunt creëren door de deur gesloten te houden..

Wat is infrarood precies?

Infraroodstraling bevat elektromagnetische golven die ook in het zonlicht zitten. Het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,78 µm tot 1000µm. Mens en dier ervaart deze straling als warmtestraling.
In onderstaand deel van het spectrum onderscheiden we drie soorten straling: ultraviolet, het zichtbare licht en infrarood. Ultra violet en infrarood zijn voor het menselijk oog niet waarneembaar. 

De drie soorten straling hebben elk een eigen golflengte. Die wordt uitgedrukt in micrometer (µm). Binnen het infrarood gedeelte van het spectrum bestaat nog een onderscheid in:

Korte golf infrarood (IR-A): 0,78 – 1,40 µm 
Middengolf infrarood (IR-B): 1,40 – 3,00 µm 
Lange golf infrarood (IR-C): 3,00 – 1000 µm

Er zijn infrarood cabine's die gebruik maken van stralers uit het korte golfbereik en cabines die gebruik maken van het midden- en lange golfbereik. Beide toepassingen hebben een verschillende uitwerking op de huid.

Wat doet infraroodlicht met je lichaam?

Infraroodstraling dringt zonder de huid te verhitten door in de bovenste huidlaag. Het effect is dieptewarmte, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. De bloedcirculatie neemt toe, de huid doorbloedt beter. Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen dieptewarmte op, worden wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfe-systeem uit het lichaam. Kortom allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat. Vergelijkbaar als warming up, waardoor sportblessures voorkomen worden.

Is infraroodstraling gevaarlijk?

Infrarood is volkomen ongevaarlijk. 
De UV-straling die in de zon zit, komt in het spectrum van de infraroodlampen niet voor. 

Welke aandoeningen zijn met infraroodstraling te behandelen?

Wie last heeft van cellulitis (vet- en vochtopeenhoping in het lichaam), reumatische klachten, de ziekte van Bechterew (ontstekingsziekte van de wervelkolom, vooral voorkomend bij jonge mannen) vaart wel bij een infrarood cabine. Als gevolg van de dieptewarmte, veroorzaakt door de infraroodstraling lost een deel van het vet en het water onder de huid op. Het gevolg is dat uw huid strakker aanvoelt na een kuur in de infrarood cabine. Ook patiënten die lijden aan psoriasis (huidziekte) hebben veel baat bij een infrarood-cabine. 
Mensen met spierpijn, gewrichtsklachten en arthiritis hebben veel voordeel van infraroodstraling. De warmte is weldadig en doorbloeding van spierweefsel heeft een aangenaam effect op de gebruiker van de infrarood cabine. 

Waarom wordt vooral cederhout binnenin in een cabine gebruikt?

Cederhout of cedrus atlantica / juniperus virginiana.
Het eerste cederhout (Cedrus Libani) kwam uit Libanon. In Egypte gebruikten de lijkdienaren van hooggeplaatsen de aromatische olie voor het mummificeren. Het hout diende voor lijkkisten. De ingrediënten gebruikten de oude Egyptenaren voor geneesmiddelen, schoonheidsbehandelingen en parfums. 
Het cederhout bevat aromatische oliën die slijmoplossend en antiseptisch zijn. Verder scheurt of krimpt cederhout niet en het is duurzaam (een leven lang). Als bijzondere eigenschap van cederhout geldt dat het infraroodlicht reflecteert, dus niet heet wordt. Cederhout is bacterie- en schimmeldodend. Het hout vindt ook toepassing in de meubelindustrie. Met name in kledingkasten is cederhout veelgebruikt, omdat motten en andere insecten door de geur worden verjaagd.

Wat is het verschil tussen korte, midden en lange golf infraroodstraling?

Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven:
IR-A = Korte golf
IR-B = Midden golf
IR-C = Lange golf

A-straling (De infraroodstralers in Carpe Diem zijn van dit type): Kortgolvig: Infrarood licht, korte golf, is bekend van de rode lamp. Deze infraroodstralers geven "rood licht" met behulp van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Deze straling (dieptewarmte) dringt in het goed doorbloede bereik van de huid, de warmte verdeelt zich over de bloedvaten en reeds na korte tijd voelt men de aangename weldadige werking van de dieptewarmte. Doordat het lichaam en niet de cabine wordt verwarmd gaat u transpireren en is het daarom niet nodig om een hoge cabinetemperatuur te realiseren. U kunt zelfs de deur gewoon open laten. Het is de straling die voor de heilzame werking zorgt. Zodra u de cabine inschakelt, ondervindt u vrijwel direct de werking van deze kortgolvige straling, hierdoor is het niet nodig de cabine voor te verwarmen. Deze straling werk verlichtend op reumatische en spierpijnen, en dringt diep in de huid door tot 4 mm.

B-straling: Middengolvig: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.

C-Straling: Langgolvig: Deze infraroodstraling wordt puur en alleen gebruikt voor verwarming en dringt dus niet het lichaam binnen. De langgolvige infraroodcabine dient eerst 10 minuten te worden voorverwarmd, en deze stralers dienen hoofdzakelijk als verwarming voor de cabine, door de hoge temperatuur in de cabine, daalt de luchtvochtigheid. De cabinedeur moet dan natuurlijk wel gesloten zijn, anders verliest de cabine zijn werking. Hoe droger de lucht hoe beter uw lichaam een hogere omgevingstemperatuur verdraagt. Met het transpiratievocht verdwijnen schadelijke stoffen uit het lichaam. Het natuurlijke evenwicht herstelt zich. Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte. Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webdesign: AVM Sensum